Sgk Muhtasar Birleşmesi

0
2621

DUYURU

Konu              : Muhtasar Beyannamesi ve SGK Bildirgelerinin Birleştirilmesi Hk

Sirküler no     : 2017/02/01

Özet:
Aylık olarak işverenlerse SGK sitesinden verilen sigorta bildirim tahakkuku ile hizmet listesi aylık muhtasar beyanname ile birleştirilmiş olup 01/01/2018 tarihinden itibaren iki bildirge Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, adı altında tek bir beyanname olarak düzenlenecek olup, gelir idaresi sitesi olan e beyanname üzerinden verilecektir.

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)(Yayınlanma tarihi: 18 Şubat 2017)

Soru: 1 /Uygulama ne zaman yürürlüğe girecektir ?
Uygulama Kırşehir ili hariç olmak üzere tüm Türkiye’de 01/01/2018 tarihinde yürürlüğe girecektir. Kırşehir ili pilot bölge seçilmiş olup bu ilde Haziran ayında verilmesi gereken beyannameler dahil olmak üzere 1/6/2017 tarihinden itibaren başlanacaktır.

 

Soru 2: Beyanname Nasıl Düzenlenecek Nereye Verilecek?
01/01/2018 tarihinden itibaren artık SGK e bildirge beyanları verilmeyecek olup bu tarihten itibaren SGK bildirgeleri muhtasar beyanname ekinde verilecektir. Beyannameler ebeyanname.gov.tr üzerinden muhtasar beyannamenin bağlı olduğu vergi dairesine bildirilecektir.
Maliye Bakanlığınca yapılan düzenlemeler kapsamında bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kendileri tarafından elektronik ortamda beyanname göndermek üzere kullanıcı kodu, parola ve şifre alan mükellefler mevcut kullanıcı kodu, parola ve şifrelerini kullanarak Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini göndereceklerdir.

Soru3: Beyanname tahakkukları Nasıl Düzenlenecek ?
Sisteme yüklenen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi için muhtasar ödemeleri için ayrı SGK ödemesi için ayrı tahakkuk verilecektir. (tek beyanname 2 tahakkuk şeklinde)

Ayrıca SGK teşviklerinden veyahut emekli çalıştıran firmalar içinde tek beyanname hazırlanacak ancak sistem bu durumlar için de ayrı ayrı tahakkuk düzenleyecektir. Elektronik ortamda gönderilen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi sistem tarafından ön kontrolü yapıldıktan sonra kabul edilecektir.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde, vergi ve/veya primin tahakkuk ettirilmesini engelleyen hata tespit edilmesi halinde bu hata kaynağı ile birlikte beyannameyi gönderene elektronik ortamda bildirilecek ve beyannameyi gönderen tarafından söz konusu hatalar düzeltildikten sonra beyanname tekrar gönderilecektir.
Elektronik ortamda gönderilen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin geçerliliği ve matematiksel hata içermediği sistem tarafından saptandıktan sonra, beyannameyi gönderenin ekranından beyannameye onay vermesi istenecektir. Onaylama işleminin gerçekleşmesiyle birlikte Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi vergi dairesine verilmiş sayılacaktır.
Sistem tarafından beyannamenin vergi kesintileri ve/veya prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinde, vergi ve/veya primin tahakkuk ettirilmesini engelleyen hata tespit edilmesi ve hatanın kaynağı ile birlikte beyannameyi gönderene elektronik ortamda bildirilmesine rağmen; beyannameyi gönderen, bildirilen hataya ilişkin düzeltmeleri yapmaksızın hata tespit edilmeyen tahakkuklara esas bilgileri onaylayarak beyannamesini gönderebilecektir. Bu durumda onaylanan tahakkuka esas bilgiler için beyanname verilmiş sayılacak ve onaylanan beyanname için tahakkuk fişi/fişleri düzenlenecektir. Bu çerçevede, tespit edilen ancak düzeltme yapılmayan hatalara ilişkin bilgiler için aynı döneme ait daha önce verilen ve onaylama işlemi tamamlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini de kapsayacak şekilde düzeltme beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

Soru 4: Üç. Aylık muhtasar beyannameler nasıl düzenlenecek ?
Çalışanı olan kurumlar 01/01/2018 tarihinden itibaren 3 aylık muhtasar beyanname veremeyecek olup tüm çalışanı olan kurumlar aylık olarak beyannamelerini düzenleyecektirler. Çalışanı olmayan kurumlar ise yine muhtasar beyannamelerini üç aylık olarak verebilecektirler.

 

Soru 5  Birden fazla işyerli (şubesi) olan Firmalar için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği vergi dairesi ?
Birden fazla vergi dairesinde gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunanlar için sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içerecek şekilde verilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi, çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği yer vergi dairesidir.

 Nevşehir ili ve Afyonkarahisar ili İscehisar ilçesinde ticari faaliyette bulunan Bay (E)’nin; Nevşehir Vergi Dairesinde gelir vergisi, katma değer vergisi ve gelir (stopaj) vergisi ve İscehisar Vergi Dairesinde gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunmaktadır. Bay (E) Nevşehir ilinde 3, İscehisar ilçesinde bulunan şubesinde ise 2 sigortalı çalışan istihdam etmektedir. İscehisar ilçesindeki faaliyetler gerçek kişiden kiralanmış bir işyerinden yürütülmektedir.

Bay (E)’nin istihdam ettiği Nevşehir’de 3 ve İscehisar’da 2 çalışanının ücret ödemesi Nevşehir merkezden, şube işyerine ait kira ödemesi ise İscehisar’dan yapılmaktadır.

Ücret ödemelerine ilişkin gelir vergisi kesintileri ile çalışanların prime esas kazanç ve hizmet bilgileri (her bir şubeye ait kurum işyeri sicil numarası belirtilerek) Nevşehir Vergi Dairesine verilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine dahil edilecektir.
Şube işyeri kira ödemesi üzerinden yapılacak gelir vergisi kesintilerinin ise Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile İscehisar Vergi Dairesine beyan edilmesi gerekmektedir.

Soru 6 Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine ilişkin düzeltme beyannamesi Nasıl verilecek ?
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin kanuni beyanname verme süresi içerisinde elektronik ortamda verilmesi esastır. Kanuni süresi içerisinde veya kanuni süresinden sonra verilen beyannamenin hatalı ve/veya eksik olduğu hallerde, süresinde veya süresi geçtikten sonra bu hata ve/veya eksiklikleri düzeltici mahiyette elektronik ortamda yeni bir beyanname verilmesi mümkündür.

Daha önce verilmiş bulunan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi veya beyannamelerindeki hata ve/veya eksikliklere ilişkin verilecek düzeltme beyannamelerinin, söz konusu dönemlere münhasır olarak verilen beyannamelerde yer alan bilgileri de kapsaması gerekmektedir.

 

2018 Yılından önce yapılması gereken işlemler nelerdir ?
213 sayılı Kanunun 148 inci, 149 uncu maddeleri ile mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak; vergi kanunlarına göre muhtasar beyanname verme yükümlülüğü bulunan ve aynı zamanda 5510 sayılı Kanuna göre aylık prim ve hizmet belgesi veren mükelleflere/işverenlere vergi kimlik numaraları ile kurum işyeri sicil numaralarının eşleştirilmesi amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere bu Tebliğ ekinde yer alan “Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim”i (Ek-8) elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir.

Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim, eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurularak 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda bu Tebliğin yayım tarihini izleyen ayın sonuna kadar (31/03/2017) internet vergi dairesi üzerinden (https://intvrg.gib.gov.tr/) elektronik ortamda gönderilecektir.

 iSTANBUL:20/02/2017

Yusuf AYIRKAN
SMMM/Bağımsız Denetçi     

CEVAP VER